Het verband tussen duurzaamheid en mindfulness

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om duurzamer te leven en maakt daarin zijn eigen keuzes. De ene persoon kiest voor zonnepanelen en een elektrische auto, de ander schrapt vliegreizen, weer een ander wordt veganistisch en een laatste persoon gaat voor plasticvrije alternatieven. Allen zijn goede stappen voor een duurzamer leven en een groenere wereld. Daar doen we het voor, toch? Maar wist je dat het maken van duurzame keuzes ervoor zorgt dat je bewuster leeft en uiteindelijk veranderingen gaat zien in je eigen leefstijl? Hoe bewuster je je keuzes maakt voor het milieu, hoe bewuster je je ook wordt van je eigen levensstijl. Hieronder leggen we je uit wat het verband is tussen duurzaamheid en mindfulness.


Wat is mindfulness?

Vaak denken we bij mindfulness aan yoga, meditatie en misschien zelfs kristallen, lopen op blote voeten en wonen in een zelfvoorzienend hutje in het bos. Alhoewel dat allemaal voortkomt uit een sterke mate van mindfulness, hoeft het niet meteen zo extreem te zijn. Mindfulness is simpelweg een bewustzijn van je huidige situatie en ervaring. Het zit hem juist in de kleine dingen. Op weg naar huis stoppen om even volledig te genieten van de zonsondergang. Je beseffen hoe dankbaar je bent voor die lieve vrienden, wanneer jullie gezellig met een drankje op een terras zitten. Of er even bij stilstaan dat je geluk hebt dat je een dak boven je hoofd hebt en bepaalde keuzes kunt maken. Zoals de keuze voor duurzame opties. Je snapt al waar dit heen gaat. Maar laat me even uitleggen hoe duurzaamheid en mindfulness echt met elkaar in verbinding staan.


Gewenning en gewoontes

Als je net begint met het maken van duurzame keuzes is dat waarschijnlijk omdat je ergens hebt gehoord dat het beter is of omdat iemand het je heeft aangeraden. Misschien heb je al wat onderzoek gedaan en weet je een beetje hoe het zit. Nu ga je naar de winkel om je plastic tubes shampoo, gezichtsverzorging en bodylotion te vervangen met duurzamere alternatieven. Je loopt een flinke tijd rond om alle producten te vergelijken en weet eigenlijk niet wat je wilt kiezen. Toch maak je een keuze en uiteindelijk vind je de producten waar je blij mee bent, net zoals je oude producten waarschijnlijk altijd dezelfde waren. Een tijdje later loop je, zonder erbij na te denken, direct naar je favoriete producten en sta je binnen 5 minuten weer buiten. Je hebt het niet eens meer door, maar je duurzame keuzes worden een heel stuk makkelijker. Bovendien zijn veel duurzame alternatieven langer bruikbaar. Elk herbruikbaar alternatief op wegwerpplastic zorgt ervoor dat je minder vaak naar de winkel hoeft voor een nieuw product. Meer tijd en rust dus om te genieten van die kleine momentjes!


Tijd voor meer verandering

Doordat je niet meer hoeft te zoeken naar betere alternatieven en überhaupt minder tijd kwijt bent aan boodschappen, heb je veel extra tijd over. Wat doe je daarmee? We houden van dingen doen die goed voelen, waarvan we zelf het idee hebben dat we onszelf een klopje op de schouder mogen geven. Maar zodra iets een routine is geworden, hebben we ruimte voor nieuwe verbeterpunten. Dat kan van alles zijn. De ene persoon zal  bijvoorbeeld ontspullen om meer ruimte te creëren in huis en daarin bewuster te worden. De andere persoon keert tot zichzelf en focust zich op hobby’s of gezondheid. 


De bewustwording

Wat je veel ziet, is dat de mensen die bewuste keuzes maken voor het milieu, ook bewustere keuzes gaan maken voor zichzelf. Veel duurzame alternatieven hebben ook een positief effect op onze gezondheid. Zo komen bijvoorbeeld in veel crèmes en scrubs zogeheten microplastics voor, kleine stukjes plastic die in onze oceaan komen en in ons water. Omdat ze moeilijk uit het water te filteren zijn bij de zuivering, belanden ze vaak op ons bord. Dit komt omdat boeren kun gewassen besproeien met dit water. Helaas is dit voor ons niet erg gezond en zorgt jouw keuze voor minder microplastics in je cosmetica, dus ook voor minder microplastics in je eten. 

Dit zijn feitjes die je gaandeweg leert en waardoor je steeds bewustere keuzes maakt. Want naast het feit dat je microplastics niet in de oceaan belanden, belanden ze dus ook niet meer op je bord. En als je je dan toch zorgen begint te maken over wat er op je bord beland, wellicht is dit dan ook het moment om eens na te denken over hoe gezond je eigenlijk leeft? 


Een pad van ontwikkelingen

Als je aan het begin van je duurzame missie staat, klinkt dit misschien als een ver van je bed show en krijg je het idee dat 1 duurzame keuze er opeens voor gaat zorgen dat je over 3 maanden geen plastic meer in huis hebt, alles duurzaam is, je supergezond en biologisch eet, veganistisch bent en elke dag een uur aan mindfulness besteed. Het is een proces dat je doormaakt en dat voor iedereen anders is. Sommigen houden het op een paar duurzame alternatieven en zo af en toe stilstaan bij geluksmomentjes en sommigen gaan voor een eigen moestuin en dagelijkse yoga. Dat wil niet zeggen dat de ene keuze beter is dan de andere en dat je niet voldoende doet als je niet volledig groen leeft. Je hoeft de wereld niet in je eentje te redden. Mindfull leven gaat juist over het bewustzijn van wat jou gelukkig maakt en wat de invloed van je keuzes is. Ben jij blij met je keuzes? Dan kan niemand je vertellen dat je het anders moet doen. 


Welke concrete stappen kun je nemen voor een bewuster leven?

Wat kun je nou concreet doen om een bewuster leven te leiden? Hieronder geven we een aantal tips waarmee jij in kleine stappen verandering kunt aanbrengen:

  • Ga eens na wat je eigenlijk allemaal gebruikt en waar je echt gelukkig van wordt. Kun je ergens betere keuzes maken? Bijvoorbeeld door mooie voorraad potten te gebruiken in je voorraadkast in plaats van plastic bakjes waarvan je telkens de deksels kwijt bent.
  • Kies voor herbruikbare producten die je ook graag gebruikt. Dit zorgt voor minder tripjes naar de winkel om nieuwe producten te kopen. Maar het wordt ook leuker om iets te gebruiken wanneer het lekker aanvoelt of er mooi uitziet. Langzaamaan zul je merken dat je echt blij wordt van de producten die je bezit.
  • Maak een lijstje met jouw duurzaamheidsdoelen. Waarom maak je duurzame keuzes? Wat wil je met je duurzame keuzes bereiken? Hoe denk je dat je duurzame keuzes je gaan helpen om bewuster te leven? Probeer je te richten op positieve resultaten, in plaats van negatieve gevoelens die je wilt vervangen. Zo haal je direct meer positiviteit in je leven.
  • Neem elke dag een momentje om stil te staan bij wat je hebt en waar je dankbaar voor bent. Dit zal misschien beginnen met grote dingen zoals een dak boven je hoofd en eten op de tafel. Maar op den duur ga je ook de kleine dingen waarderen, zoals die mooie zonsondergang of ’s ochtends een kopje koffie kunnen drinken in de zon.