Waarom zou je geld uitgeven aan duurzame verzorgingsproducten? Je kunt toch ook het goedkopere wegwerpproduct in de supermarkt kopen, of de goedkopere variant van een herbruikbaar product?

Nadat ik zelf bijna een jaar in Centraal-Amerika heb gereisd, waar nauwelijks aan duurzaamheid wordt gedacht, was ik mijn inspiratie voor duurzaamheid een beetje kwijt. Hoewel ik 20 keer per dag nee zei tegen plastic tasjes en rietjes deed de rest van de lokale bevolking dit niet, en zag ik overal om me heen hoe plastic de omgeving aantastte: prachtige natuurgebieden lagen vol met plastic en een magisch meer was zo vervuild geraakt dat iedereen die er vaker in zwom ziek werd.

Ik vroeg mezelf af wat het nou nog voor verschil maakt om in Nederland alle kleine beetjes plastic te elimineren, als er zoveel arme landen zijn op de wereld die geen geld hebben om bewuste keuzes in te maken en dus vol liggen met plastic.

Toen realiseerde ik me hoeveel geluk wij eigenlijk hebben dat we met z’n allen in Nederland in zo’n schoon land leven. Als we ons niet meer druk maken om de kleine dingen zouden we elke dag plastic tasjes kopen in plaats van onze eigen tas mee te nemen of sneller plastic op straat gooien in plaats van te wachten tot je een vuilnisbak tegenkomt. Als we met z’n allen de kleine dingen zouden vergeten, zou ons land net zo vol met plastic en troep liggen.

Ik ben ontzettend blij dat we met z’n allen bezig zijn om met kleine veranderingen een groot verschil te maken, en dat we hierin kunnen blijven verbeteren. Door je eigen tas mee te nemen naar de winkel. Door te kiezen voor vegetarisch in plaats van vlees. En hopelijk ook door te kiezen voor duurzame verzorgingsproducten die geen plastic in de natuur achterlaten.